2024: FÄLTVANDRING/ hur griper jag mig an min plats på jorden?

FÄLTVANDRING/hur griper jag mig an min plats på jorden?
Odlingen är ett processverk av Gunnel Pettersson som rört sig mellan olika platser och lånade marker sedan 2007. Drivkraften är att få gå genom ett blommande fält med örten bovete. Att ställa frågor kring odlingslandskapet, utveckla en dialog med olika aktörer och att driva odlingspraktiken har blivit ett sätt att leva och att experimentera utopin – ett odlingslandskap med större mångfald.

På Kivik Art Centre 2024 är titeln FÄLTVANDRING/hur griper jag mig an min plats på jorden. Det går att följa odlingens process på plats på fältet. Välkomna till olika interventioner och aktiviteter från sådd till skörd. De aktiviteter som är avhängiga av väder och odlingens utveckling annonseras på våra sociala medier.

Bovete är på uppgång inom matlagningskonsten just nu, men inom jordbruket är förändringar tröga. Det som når konsumenten är därmed importerat. När jordbruket skalade upp produktionen för den ökande befolkningen försvann också och variationen av grödor. Det anspråkslösa bovetet kallad ”fattimanssäd” som odlades på den magraste jorden valdes bort till fördel för den i svensk matkultur mer eftertraktade rågen och vetet.

Bovete är en ört med vita blommor, hjärtformade blad och röd stjälk som är släkt med rabarber och ängssyra och har sitt ursprung i sydvästra Kina. I Linnés inventering 1749 som rörde Skåne, framkommer det att bovete var en betydande gröda framförallt i östra Skåne Den är ett starkt inslag i andra matkulturer världen över i form av galetter, blinier, sobanudlar eller som rostat hela kärnor i till exempel i Ukraina och Polen. Bovete är glutenfritt, en bra mineralkälla, rik på flera B-vitaminer och innehåller alla de åtta essentiella aminosyrorna.

Gunnel Pettersson

Gunnel Pettersson är utbildad på Konstfack med vidareutbildning på Kungliga konsthögskolan. Efter flytt till Glimminge hallar i Simrishamn började undersökningar av odlingslandskapet.
Ett besök i Japan ledde till intresset för kulturgrödor med fokus på bovete och att bidra till ett odlingslandskap med större mångfald genom kunskap om odling av bovete.
Det publika mötet sker både i och utanför konstinstitutionen med odling, fältvandringar, performance, utställningar osv. 2024 startar ett samarbete med Brunåkra gård strax utanför Gislöv.
Odlingen har gjort nerslag till exempel i ETC Solparken, Konstfrämjandet Kraft, Katrineholm 2023, Art Walk, Tjörnedala konsthall 2023, Länk-Link-Linkki, Hanaholmen kulturcentrum för Sverige och Finland 2021-22, Österlens museum 2020, Passagen, Linköpings konsthall 2019, Experiment för utopier Ystad Konstmuseum 2018.

Bläddra i foldern online.
Read the broschyr as a flipbook online.
Opens in new window.

https://issuu.com/kivikartcentre/

ENG

FIELD WALK/how do I grasp my place on earth is part of the project Cultivation.
For me, the driving force is walking through a blooming field with the herb buckwheat. It is about asking questions about the farming landscape and developing a dialogue with different actors. Cultivation practice has become a way of living and of experimenting with utopia – a cultivation landscape with greater diversity.

A relational investigative process method has emerged. The project has moved between different locations and borrowed land since 2007. Visits to the mother-in-law in Japan led to an exchange about the cultivation of buckwheat, which became a way to understand the Scanian cultural landscape as well.

At Kivik Art Centre 2024, it is possible to follow the cultivation process on site at the field until the harvest at the end of August. The field is located at coordinates 55.65463, 14.22503.
Various interventions and activities from sowing to harvesting, preparing flour and, for example, making noodles, are public. The landscaped walkways in the field provide an opportunity for field walking; to experience and understand the crop and the buckwheat herb in practice, also through a dance performance and a concert. The activities that depend on the weather and the development of the cultivation are advertised in social media.

Buckwheat is an herb with white flowers that is related to rhubarb and sorrel, is gluten-free and has high nutritional values. In Linné’s inventory in 1749 it appeared that there was a significant crop in eastern Scania served as porridge. The unassuming buckwheat called ”poor man’s seed” was grown on the leanest soil but was selected in favor of the more desirable rye and wheat. It is valued higher in other food cultures such as galettes, blinis, soba noodles or roasted whole kernels in Ukraine and Poland.
Welcome to visit the cultivated buckwheat field at Kivik Art Center near Svabesholm.

Gunnel Pettersson

Educated at Art Faculty with further education at the Royal Academy of Arts. After moving to Glimminge halls in Simrishamn, investigations of the cultivation landscape began.

A visit to Japan led to an interest in cultural crops with a focus on buckwheat and to contribute to a farming landscape with greater diversity through knowledge of buckwheat cultivation.

The public meeting takes place both inside and outside the art institution with cultivation, field trips, performance, exhibitions, etc. 2024 starts a collaboration with Brunåkra farm just outside Gislöv. The cultivation has made an impact, for example, in ETC Solparken, Konstfrämjandet Kraft, Katrineholm 2023, Art Walk, Tjörnedala art gallery 2023, Länk-Link-Linkki, Hanaholmen cultural center for Sweden and Finland 2021-22, Österlen museum 2020, Passagen, Linköping art gallery 2019 , Experiments for utopias Ystad Art Museum 2018.

Rulla till toppen